EĞİTMENLER
Erdinc Kocak
27.04.1988 doğumlu olan İsmail Erdinç Koçak; Halk Oyunları ile ilkokulda Türk okulunun ekibine girerek tanıştı. Bu dönemde Denizli ( Zeybek ) yöresiyle ilk sahne performansını sergilemiştir.
Lise çağlarında ise okulunu kendisi çalıştırmaya başlayarak, eğitmenlik hayatındaki ilk adımı atmış oldu.
Almanyada ve Türkiyede çeşitli derneklerin düzenlediği kurslardan eğitim aldı. Bu alanda gelişimini sürdürdü, Halk Oyunlarını Eğitmen olarak sürdürmeye karar verdi.
YÖRELERİMİZ
Zeybek
KÜTAHYA, AYDIN, DENİZLİ, İZMİR. Ege Bölgesinde “efeler diyarı” olarak tanınan yöre olup, akla ilk zeybeği getirir. Efeler, mert, cesur, kahraman, haksızlığa düşman olarak tanınırlar. Türk köylüsünün tipik bir örneğidir aslında. Kurtuluş savaşındaki başarıları ünlerine ün katmıştır ve bugün zeybeklik tarihi bir anı olarak yaşatılmaktadır. Zeybek oyunları mertlik, yiğitlik ve gururun simgesidir. Sonsuz kahramanlık öykülerinin içerir. Oldukça gösterişli ve etkileyicidir. Şahin ve kartalın hareketlerinden esinlenilerek sert ve cesur bir tavır ile oynanır. Oyun esnasında, kolların koltuk altına kadar çekilmesi, göğe doğru keskin bir bakış atılması hep kartaldan esinlenmelerdir.

Yörede kadınların oynadığı oyunlara “kadın zeybek”, erkeğin oynadıklarına “erkek zeybek” denilmektedir. Zeybek oyunlarının diğer oyunlara göre en büyük özelliği tek olarak serbest oynanabilmesidir. Toplu olarak oynanan zeybek oyunlarında, oyuncular arasında müzik ve ritim dışında hiçbir bağ bulunmaz.
Artvin
ARTVİN, Karadeniz Bölgesi’nin, Doğu Karadeniz bölümünde yer alır. Dik yamaçlı dağlarla çevrili, derin vadilerce uzanan, topraklarının büyük bir kısmının ormanlarla çevrili olduğu bir yöredir. Artvin’de doğa ile girişilen mücadele her zaman için zor olmuştur. Yöre insanı mücadeleci, çalışkan, içten bir karakter taşır. Bununla birlikte Artvin, stratejik konumu itibarı ile de kültür sirkülasyonunun yaşandığı bir ildir. Coğrafi konum ve etkileşim, Artvin halk oyunlarına doğrudan etki etmiştir. Artvin Halk Oyunları, Karadeniz – Kafkas ve Doğu Anadolu’ya has özelliklerin harmanlanmış olduğu bir estetiğe sahiptir. Ezgi ve figür bakımından en zengin yöremizdir Halk oyunları yalnızca kadın, yalnızca erkek ya da kadın-erkek birlikte biçiminde oynanır. Ancak genelde ortak oynanan oyunlar ağırlıktadır. Oyunlar genellikle horon ya da bar şeklindedir.

Çalgılar da birbirinden değişik ve kendi doğallığında kullanılmaktadır. Çalgı eşliğinde oynanan oyunların dışında yanında karşılıklı türkü söyleyerek oynanan oyunlar da vardır. Ya da çalgı eşliği yanında türkü bölümlü oyunlar bulunmaktadır. Oyunların birçoğu artık giderek çalgı eşliğinde oynamaya dönüşmüş olsa da temelde türkü üzerine kuruludur. Atabarı, Sarı Çiçek, Kobak, Vaket Barı (ya da yaygın bilinen adıyla Şavşat Barı) gibi birçok oyunun türküsü de bulunmaktadır.
Trabzon
TRABZON yöresi çok engebeli, sarp, dik ve dağlıktır. Öte yandan bölgeyi kuzey yönünde baştan başa kuşatan,sürekli dalgalı ve hırçın bir deniz vardır. Böyle bir doğa içerisinde mücadele veren insanların tipik, yöreye özgü folkloru ve halkoyunları da böyle oluşur. ”Horon” Trabzon ve Karadeniz Bölgesine mahsus en temel oyundur. Trabzon horonunu diğer yöre horonlarından ayıran en büyük özellik omuz silkme figürüdür. Erkekler tarafından oynanan horonlar ne kadar hızlı ve sert ise kadınların oynadığı “ kız horonu” adı verilen horonlar, bir o kadar yumuşak ve zarif

hareketler ile oynanır. Kadın erkek karışık oynanan horonlarda bu hızlı ve sert hareketlere kadınların da uyum sağladığı ve ustalıkla oynadığı görülür.
Kırklareli
KIRKLARELİ, Türkiye’nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesinin Trakya kesiminde yer almaktadır. Günümüzde teknolojinin getirdiği rahatlık ve çeşitliliğe rağmen, yörede el sanatları, geleneksel yemekler, halk mimarisi, bayram geleneği, nevruz kutlamaları, hıdırellez kutlamaları, halk oyunları tüm zenginliğiyle yaşamaya devam etmektedir. Kırklareli yöresi halk oyunlarının; Balkanlar’dan gelip yöreye yerleşen göçmenlerin beraberinde getirdikleri değerler ile geldiklerinde karşılaştıkları kültürün (oynadıkları oyunların) karışımıyla ortaya çıkan sentezin ürünü olduğu söylenebilir. Çünkü Balkanlar’dan gelip buraya yerleşenler ve bu kuşağın devamı olan kişiler, bu oyunlara sıkı sıkıya sahip çıkmışlar, otantik yapısında herhangi bir değişikliğe müsaade etmemişlerdir. Bu durum da yurt genelinde Kırklareli halk oyunlarının beğeni ile izlenmesine ve diğer yörelerde de öğrenilmek, oynanmak istenmesine neden olmaktadır.

Kırklareli yöresi halk oyunları; bayramlarda, evlenme düğünlerinde, asker düğünlerinde, özel günlerde ve her türlü törende oynanır. Günümüzde yöreye ait halk oyunları köylerde davul-zurna ile yapılan düğünlerde oynanmakta iken, şehir ve kasabalarda org ile yapılan düğünlerde pek oynanamamaktadır. Yöre’nin halk oyunları, genellikle iki davul, iki zurna ile oynanmakta olup, birinci zurna melodiyi söylerken ikinci zurna da dem tutar. Oyunlar genellikle ağır başlayıp hızlı biter. Kollar bağlı olarak oynanan oyunlar ve karşılıklı oynanan oyunlar vardır.
Antalya (Teke Yöresi)
Teke bölgesi; geçmişte Teke sancağının bulunduğu illeri kapsayan bölgenin adıdır. Bu bölgede Antalya, Burdur, Isparta, Afyon, Muğla ve Mersin illeri bulunmaktadır. Teke yöresi, tipik bir Akdeniz yöresidir. Yörede Yörük, Türkmen ve Tahtacı aşiretlerinden oluşan insan toplulukları yaşamaktadır. Ancak yöremizin oyun karakterini belirleyen Yörük aşiretleridir. Bunlar; Karakeçili, Sarı keçili, Karakoyunlu, Ak koyunlu, Honamlı, YeniOsmanlı, Hayta ve Çakal aşiretleridir. Bunların dışında da değişik isimlerle anılan Yörükler bulunmaktadır. Söz konusu Yörüklerin yaşamları da kışın sahilde yazın yaylada konar göçerdi. Bu nedenle yörenin kültürel yapısı, yukarıda saydığımız iller arasında büyük benzerlikler oluşturur. Yörenin oyunlarının genel özelliği zeybek olmasına karşın yörenin kendine has oyunları olan „Teke Zortlamaları“ büyük bir özellik taşır. Zeybekler; yiğitlik, kahramanlık, dürüstlük sembolü olmuş oyunlardır. Zeybeklerdeki eda, kasılma ve çalım oyunların genel tavrını çizer. Ancak yöremiz zeybeklerinin kısmen yörenin yaşam tarzından etkilenmesi sonucu, tavır olarak kırık zeybekler havasındadır. Aynı zamanda yörenin geçim kaynağı olan hayvancılık,oyunları etkileyen unsurlardır.

Yörede beslenen Teke’nin (keçinin erkeği) hareketlerinin taklitlerine dayanan „zortlamalar“ bu tür oyunlardandır. Yörede oynanan hayvan taklitli oyunlardan olan teke zortlamaları, Yörük oyunlarının en karakteristik olanıdır. Oyunun genel hareketleri, hoplama, zıplama(tüngüme), çökme ve diz vurmadır. Oyunlardaki bu figürler, çeviklik, hareketlilik, diz ve topuk vurma oyunlarının genel karakterini oluşturur. Bölgede oynanan ansak ritimli bir müziğe ve figüre sahiptir. Bu, yöre oyunlarının genel özelliğidir Yörede çalınan sazlar; cura, saz, kabak kemane, sipsi ve deften oluşur. Ritim saz yerine dümbelek veya darbukanın kullanıldığı da görülür. Bu saz takımına „ince saz takımı“ adı verilir. Bunlar kapalı yerlerde kullanılan sazlardır. Açık havada bu sazların yerini davul-zurna alır.
Balıkesir
BALIKESİR Marmara bölgesinde yer alır. Balıkesir ili sınırları içersinde oynanan oyunlar incelendiğinde güney ve batı ilçelerinde “zeybek” karakterli, kuzey ve doğu ilçelerindeyse “kaşık-karşılama”karakterli oyunlara rastlanmaktadır. Balıkesir oyunlarında neşe, yas, aşk, kahramanlık, askerlik gibi konular ele alınmış olup, toplu olarak icra edilen oyunlardır. Balıkesir yöresi oyunlarının tavırları oyuna göre değişmesine rağmen, bir çok ortak yönleri vardır. Yörede kısa hareketler genelde canlılık ve neşe ifadesiyken, ağır hareketler hüzün ifadesidir.

Oyunlar yöre insanının karakterini yansıtmaktadır. Erkeklerde güç gösterileri, kızlardaysa zerafet gösterileri oyunlar içinde bir bütün olarak gösterilmektedir.
Hakkari
HAKKARI Doğu Anadolu illerimizden biridir. Hakkari yöresi halk oyunları çok zengin ve çeşitlidir. Genellikle “halay” adı verilen tipte oyunlardır. Zaman zaman halaylar dizi şeklinde zaman zaman bir daire çizilerek oynanır. Yöre insanının zor koşullar içindeki sevdaları, ayrılıkları, ölümler karşısındaki duyguları oyunlara yansımıştır. Yöre ayrıca bir uzun hava yöresi olarak da bilinmektedir. Halay esnasında bile uzun hava söylenir.

Mardin
MARDİN halk oyunlarında kültürü oluşturan özellikler sadece güzel sanatların dallarının birer göstergesi değil, yaşamın ta kendisidir. Düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde ve her türlü törende oynanır. Oyunun oynandığı ortam bazen bir evin avlusu, bazen bir oda bazen de bir düğün salonu olabilir. Ekip başı oyunu yönetir, komutlarıyla oyuncuları yönlendirir. Oyunlar genellikle türkülüdür.

Van
VAN, halkoyunları bakımından en zengin yörelerden biridir. Çeşitli kültürlerin etkisi ve çok yönlü insanları ile farklı özellikler teşkil etmektedir. Yörenin oyunları kuzeyde ve güneyde ayrı karakter gösterebilmektedir. Doğumdan ölüme kadar halk oyunlarıyla iç içe olan yörede, insanların yaratıcılığını da katmasıyla çok güzel ve farklı ürünler elde edilmiştir. Oyunlarda genellikle bir nedensellik ilkesi aranmış ve ortaya bu ilişkiyle ilgili örnekler sunulmuştur. Bu bazen bir hayvan taklidi, bazen gök, bazen toprak, bazen tabiat olmuştur.
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir il olan Van’ın Osmanlılardan Araplara, İran-Irak-Suriye’den Ermenilere

kadar büyük topluluklara hizmet vermiş bir il oluşu bu yöreye çeşitli kültürlerle birlikte, geniş folklorik kaynaklar da bırakmıştır. Van’da oynanan oyunlar kızlı erkekli olabildiği gibi yalnız kız yalnız erkek de olabilir. Bu yörelerde oyunlar “halay-güvenk-govent” adlarını alır. Ekip başında oynayan kişiye “güvenk başı veya govent başı” denir.